A méret a lényeg, avagy hogyan válasszon JÓL brikettáló gépet?

Segítünk eligazodni a brikettálással kapcsolatos információtengerben, hogy saját maga is átgondolhassa, hogy önnek pontosan mire is van szüksége. Egy komplett brikett vagy pellet üzem beszerzése előtt is fontos tisztáznunk néhány alapkérdést. Vegyük tehát sorra a legfontosabb szempontokat!

 1. Milyen alapanyagból szeretnénk brikettet készíteni?
 2. Mekkora mennyiséget szeretnénk brikettálni - és ahhoz egy mechanikus brikettáló vagy egy hidraulikus brikettáló a jó választás?
 3. Milyenek a brikettálásra szánt alapanyag fizikai jellemzői (mérete, nedvességtartalma) és azok hogyan befolyásolják a technológiát?
 4. Mekkora tőkénk van, amit képesek vagyunk megmozgatni a beruházás érdekében?

Hozzászólások (4)


A hozzászólások megjelenítése/elrejtése
...
Kedves Kálmán! Ez már egy kicsit összetettebb energetiaki tervezést igényel... Általános elveket írok: ki kell számolni, hogy mekkora az ellátandó intézmények, lakóépületek éves hőigénye. Figyelembe véve a fűtési rendszer hatásfokát, hőveszteségeket stb. és a brikett vagy pellet fűtőértékét, kiszámolható, hogy egy-egy egységnek mekkora az éves szükséglete. Ezeket összeadva tervezhető a brikettáló vagy a pelletáló gép kapacitása. A tervezésnél viszont figyelembe kell venni, hogy a fűtőanyag-igény nem egyenletesen elosztva jelentkezik, hanem szezonális. Ennek kiegyenlítésére megoldás lehet pl. a több műszakos munkarend beveztése vagy komolyabb tárolókapacitás kiépítése.
Csizmadia Csaba , 2009. április. 09.
...
Domokos Mihálynak - A keményfa tökéletes alapanyag, persze szárítva. Ugyanazokon a gépeken pelletálható vagy brikettálható, mint bármilyen puhafa. Nagy előnye a keményfának, hogy fajlagosan nagyobb menniység gyártható belőle a puhafához képest. Keményfa esetén a gépeknél megadott termelési teljesítmények (pl. 400-600 kg) közül a magasabbat vehetjük figyelembe. Összefoglalva tehát a gépválasztást e tekintetben nem befolyásolja az alapanyag. Esetünkben a gépválasztásnál csak az a kérdés, hogy mennyi az óránként elérhető alapanyag.
Csizmadia Csaba , 2009. április. 09.
...
Helyi intézmények, családok hő ellátását, fűtését szeretném megoldani. Milyen gép lenne erre a legalkalmasabb?
csillik kálmán , 2009. március. 17.
...
Fűrésztelep vagyunk, keményfából dolgozunk. Érdeklődöm, hogy a keményfa pellet, vagy brikett készítésére keményfából, milyen gépet érdemes beszereznem.
Üdvözlettel: Domokos Mihály
Domokos Mihály , 2009. február. 08.

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

Cikkek | Saját írások | Brikett vagy pellet?

Brikett vagy pellet?

A pellet méretei és kezelhetősége révén talán ismertebb mint a brikett, de ha befektetői, gyártói szemmel vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy a brikettálási technológia és a brikett mint termék vonzó alternatíva a pellett mellett.

Ha összevetjük egy pelletgyártó és egy brikettgyártó üzem befektetési igényét, termelékenységét, számos hasonlóság mutatkozik, bár ugyananniy eltérést is találhatunk:
 • A brikettálógépek és pelletáló gépek termelési kapacitása 100-2500 kg/óra között széles palettán változik, az igényeknek megfelelően.
 • Az említett termelési volumen széles befektetői körnek teszi vonzóbbá saját brikettgyártó vagy pelletáló üzem beindítását.
 • A megtermelt brikett- vagy pellet-mennyiségre vetített teljes befektetés közel azonos mindkét termék esetében.
 • A fajlagos működési költségek, pl. energiafelhasználás a brikettálógép esetén alacsonyabb.
 • A fajlagos fenntartási költségek (pl. kopó alkatrészek) a brikettálók esetén kissé alacsonyabbak.
 • Brikett olyan anyagokból is gyártható, amelyek a pelletgyártás során nem alkalmazhatók.
 • Hasonló nedvességtartalom mellett a brikettálásra szánt anyag részecskeméretei nagyobbak is lehetnek (a technológia kevésbé érzékeny).
 • A szállítási, rakodási és tárolási rendszer hasonlóak.
 • A brikett és a pellet sűrűsége és fűtőértéke hasonlóak.
 • A pellet értékesítési ára magasabb mint a briketté.
 • Nyugat-Európában a pellet piaca lényegesen nagyobb mint hazánkban (Magyarországon a brikett az ismertebb fűtőanyag)

Ha a brikettálásról vagy brikettálógépekről bővebb információ érdekli, kettintson ide: brikettálógépek. Cikkünkből azt is megtudhatja, hogy hogyan válassza ki az igényeinek megfelelő brikettálógépet.

Ha a pellet gyártás érdekli inkább, arról itt olvashat bővebben: pellet gyártó gépek.

Megfontolandó a brikettálók és a pellet gyártó gépek párhuzamos telepítése és alkalmazása, amely egyrész költséghatékony telepíthetőséget tesz lehetővé (hiszen hasonló előkészítő gépeket - daráló, szárító, finomító, tárolósilók stb - ) igényel, másrészrészt a termékpaletta bővítésével (brikett és pellet) a keresletingadozás okozta kockázat csökkenthető.

Ha brikettálógép vagy pelletáló beszerzését tervezi, ide kattintva kérje ajánlatunkat!

Hozzászólások (0)

RSS-csatorna hozzászólásai
A hozzászólások megjelenítése/elrejtése

Véleménye van? Ossza meg másokkal!

kisebb | nagyobb

busy
 
Hirdetés
 
Hungarian Czech English German Italian Romanian Russian Slovak

BELÉPÉSHirdetés

HULLADÉKDARÁLÓ

Az általunk ajánlott remek ár-érték arányú hulladék-daráló és aprító gépek a www.hulladek-daralo.com oldalon. Kattintson ide a jó hulladék-daráló megtekintéséhez!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

SZAVAZZON!

Ön szerint a brikett vagy a pellet ismertebb a megújuló fűtőanyagok közül?
 

OLDALTÉRKÉP


brikettáló, pelletáló

Brikettáló gép, daráló és pellet gyártó gépek

Ipari darálók, aprítók, granulátorok

Pellet és brikett kereskedelem